Rapport: Kommuner er gode til at stjæle ideer
Kommuner, regioner og staten laver mange værdifulde og innovative løsninger, og de gode løsninger bliver ofte genbrugt og skaber værdi et andet sted: Syv ud af ti nye løsninger i den offentlige sektor er nemlig enten direkte kopier fra andre eller inspireret af andres løsninger.
Det fremgår af publikationen "Store kunstnere stjæler", som er lavet af det statslige Center for Offentlig-Privat Innovation og udkommer i dag.
Som eksempel nævnes Holbæk Kommune, der har genbrugt og tilpasset Kulturrygsækken – en række kulturelle læringsforløb gennem hele barnets skolegang – fra Faaborg-Midtfyn Kommune.
Et andet eksempel er Københavns Kommune, der har udviklet en digital løsning, 'Vikaradgang', der reducerer administrative omkostninger. Den har inspireret flere kommuner til at indføre lignende løsninger.
Det er glædeligt, at innovationer udviklet ét sted ofte genbruges andre steder, siger Marie Munch-Andersen, analyseansvarlig i CO-PI:
- Mange offentlige arbejdspladser løser de samme opgaver og kan støde på de samme udfordringer og muligheder. Vi fokuserer ofte på, hvad der står i vejen for at genbruge innovation, men tallene viser klart, at offentlige arbejdspladser faktisk er virkelig gode til at bygge videre på andres erfaringer.
Gode til at dele erfaringer
Ikke alene er offentlige organisationer gode til selv at finde og genbruge løsninger. De er også gode til at dele viden med andre:
Hver anden nye offentlige innovation bliver aktivt forsøgt delt med andre af den organisation, der har indført den. Det kan fx være gennem hjemmesider, medier, konferencer eller faglige relationer og netværk.
Tallet er endnu højere for innovationer skabt i offentlig-privat samarbejde, viser tal fra Innovationsbarometeret – CO-PI's nationale statistik over offentlig innovation.
- Det kan skyldes, at private virksomheder har en umiddelbar interesse i, at innovationen eller de dele af den, som de har været en del af, kan sælges til andre. For en offentlig arbejdsplads kan deling af innovation opfattes som en opgave, der godt kan undværes, siger Marie Munch-Andersen.
Fem pointer fra publikationen:
- 72 procent af de offentlige innovationer er enten inspireret af andres løsninger eller kopieret fra andre.
- 66 procent af de offentlige arbejdspladser arbejder systematisk med at finde og genbruge andres nye løsninger.
- Inspirationen til den genbrugte innovation kommer oftest gennem faglige relationer eller netværk (56 procent).
- 49 procent af de offentlige innovationer er forsøgt delt, så andre kan genbruge løsningen. For offentlig-privat innovation er det 56 procent.
- Innovation skabt i offentlig-privat samarbejde bliver oftere forsøgt delt gennem flere kanaler, fx hjemmeside, sociale medier, nyhedsmedier, faglitteratur, konferencer og besøg af/hos andre.
Publikationen er baseret på tal fra innovationsbarometeret, som CO-PI udgiver sammen med Danmarks Statistik.
Publikationen kan findes her.
ak
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.